کمکم ریسههای رنگی و چراغانیها از در و دیوار شهر آویزان میشود و چشم و دل آدم را رنگی میکند. شهر بوی عید را میگیرد و جسمِ بیجان شهر سرشار از شور و نشاط میشود. اما اینها همهاش نیست. بالاخره بزرگترین عید خداست و تکتکمان باید برایش سنگ تمام بگذاریم. باید صدای غدیر را به همه جهانیان برسانیم. باید که در «فَلْیُبَلِّغِ»(1)، کمکاری نکنیم. بسمالله بگویید و با یاعلی شروع کنید.
1
به خانههایتان صفا دهید
دمدمای اسفند، ماشینهای قالیشویی پر از فرش است که از این سر شهر به آن سر شهر میروند. شهرداری شهر را برق میاندازد، مردهای خانه در حال تمیز کردن شیشهها هستند و زنها خانه را میتکانند و زیر و رو میکنند.
حالا هم عید است، بزرگترین عیدمان هم است. پس چه بهتر که به خانههایمان صفا دهیم و دوباره بتکانیم و به بهانه این روز، خانهها و اتاقهایمان را برق بیندازیم و آماده یک روز ویژه شویم. همانطور که آماده مهمانهای خاصمان میشویم.
2
بهترین لباسهایتان را بپوشید
معمولاً برای اتفاقات مهم زندگی، لباس نو میخرند یا بهترین لباسهایشان را میپوشند. درست و غلطش را کار نداریم. این عید هم یکی از آن اتفاقات بزرگ است. اصلاً دقیقاً در همین جا، در همین عید، دستور دینی وارد شده است که لباس نو بپوشید یا از بین لباسهایتان بهترینش را به تن کنید. این هم بهانه خوبی برای اینکه اگر میخواهید لباس نویی هم تهیه کنید، برنامهریزی کنید در زمان این عید باشد؛ ثوابش را هم بردهاید. البته که قطعاً به پروتکلهای بهداشتی توجه دارید و چه بهتر که خریدتان مجازی باشد.
3
عیدی بدهیم، لبخند بکاریم
یکی از ذوقهای عید نوروز، عیدیاش است. اینکه چند باشد و چطور باشد و چه باشد هم برایمان مهم نیست، عیدی گرفتن حالِ خودش را دارد. عیدی عیدنوروز خیلی هم خوب است. اما چیزی که سفارش شده در روایات ما، عیدی عید غدیر است و هدیه و عیدی دادنش کلی ثواب هم دارد. اگر میخواهید هم خاطره خوبی برای خودتان و هم برای اطرافیانتان خصوصاً کوچکترهای خانواده و فامیل بماند، دست به کار شوید و عیدی تهیه کنید. لازم هم نیست هزینه زیادی کنید. میتواند این عیدی کارِ دستِ خودتان باشد. مثلا اگر بلدید دستنبدی درست کنید، اگر نقاشیتان خوب است طرحی بزنید و قاب کنید، اگر نجاریتان خوب است متناسب با هر فرد یک چیزی بسازید، اگر علاقه به زیورآلات دارید، با مهرههای رنگی گردنبند و دستنبد درست کنید و... با این شادیهای کوچک، بزرگترها و کوچکترها برای رسیدن این عید بزرگ لحظهشماری میکنند و شما هم در این شادی شریک هستید. اگر هم دوستان و آشنایانی دارید که در شهرهای دیگر و دور از شما هستند، به وسیله پُست، حس خوبتان را برسانید و لبخند را به لبهایشان بیاورید.
4
عید را به خانه اطرافیانتان ببرید
کرونا آمده است، درست. حال همهمان گرفته است، درست. اما این عید بهانه خوبی است که هم حال خودمان را خوب کنیم هم حال اطرافیان و فامیل را. به برکت وسایل ارتباطی جدید خبرگیری و تبریک گفتن کاری هم ندارد. فهرستی از دوست و آشنا تهیه کنید. اولویتبندی کنید. بزرگترها و نزدیکترها را تلفنی و چه بهتر که تصویری، بقیه هم مجازی. اینطوری عید را به خانه همه بردهاید، حتی آنهایی که ممکن است در گرفتاریهایشان، عید را یادشان رفته باشد.
5
بتِرکانیم
درست است که خیلی شرایط بیرون رفتن و کارهای جمعی آنچنانی نیست. اما میتوانیم در حد خودمان هم شده به قول معروف نخودی در این آش بیندازیم و فضای جشن و سرور را به خانه و محل زندگیمان بیاوریم. این عید را باید هرچه میتوانیم پُرشورتر برگزار کنیم. به پرشوری روضههای محرم، به پرشوری روزهای پیادهروی اربعین. رنگ و لعاب به دوروبرتان بدهید. از اتاق و خانهتان گرفته تا ساختمان یا محلهتان را رنگ و لعاب دهید. برای فضاآرایی هم نیاز به هزینه آنچنانی نیست، در اینترنت جستوجو کنید و ایده بگیرید و با وسایل موجود شروع به درست کردن کنید. روز عید در یک وقت مناسب، مولودی پخش کنید، از بالکن یا پشتبام خانهتان نورافشانی داشته باشید و شکلاتهای بستهبندی شده بهداشتی جلوی در خانه بگذارید. بالاخره جامعه شیعه در عیدغدیر باید یک تفاوتی با روزهای دیگرش داشته باشد.
6
پینوشت
1) فَلْیُبَلِّغِ الْحَاضِرُ الْغَائِبَ وَ الْوَالِدُ الْوَلَدَ إِلَى یَوْمِ الْقِیَامَةِ حاضران به غایبان و پدران به فرزندان تا روزقیامت سخنان امروز مرا برسانند.(بخشی از خطبه غدیر)
منبع: پایگاه اطلاعرسانی دفتر حفظ و نشر آثار حضرت آیتاللهالعظمی سیدعلی خامنهای (مدظلهالعالی)
نظر دهید