استقرار نظام جمهوری اسلامی

همه‌پرسی از نوع حکومت در ایران، آن هم حدود دوماه بعد از انقلاب و استقبال بی نظیر مردم از آن، در تاریخ سابقه نداشت. این همه پرسی و نتایج آن، حتی ویلیام سولیوان، سفیر وقت آمریکا در ایران را وادار کرد که حقیقت را محرمانه به دولت خود بگوید و اعتراف کند که مردم ایران به شدت با نظام سلطنت پهلوی مخالف هستند. سولیوان در این نامه می نویسد:
از: سفارت آمریکا، تهران
به: وزارت امور خارجه، واشنگتن دی.سی. فوری
خیلی محرمانه
  4 آوریل 1979 (15 فروردین 1358 )

وضعیت عمومی ایران در سال 1356

ویلیام هیلی سولیوان William Healy Sullivan آخرین سفیر آمریکا در ایران در فاصله دی ماه 1355 تا فروردین 1358 بود  متنی که در ادامه می خوانید قسمتی از گزارشی با عنوان نظر اجمالی بر اوضاع و روابط ایران است که وی در اردیبهشت 1357 برای وزارت خارجه آمریکا نوشته است: 

اعتراض به تصویب نامۀ انجمن ها و همه پرسی انقلاب سفید

اولین مرحلهٔ فعالیت سیاسی و مبارزهٔ امام خمینی با اعتراض به تصویب نامهٔ انتخابات انجمن های ایالتی و ولایتی آغاز شد. از دیدگاه حضرت امام، این تصویب نامه موجب تضعیف اسلام و افزایش حضور بهائیان در حکومت می شد.  از این رو، ایشان پس از رایزنی با علمای بزرگ قم با آن به مخالفت پرداختند و دولت را مجبور به لغو آن کردند. پس از مطرح شدن انقلاب سفید و همه پرسی آن، امام خمینی و تعدادی از علما، نخست از شاه در این باره توضیح خواستند اما با بی اعتنایی و توهین او مواجه شدند.

انقلاب اسلامی و مواجهه روشنفکران با آن

لینگن کاردار سفارت آمریکا در 27 شهریور 1358(18 سپتامبر 1979) ، یعنی در زمانی  که اعضای مجلس خبرگان قانون اساسی دربارۀ اصل  «ولایت فقیه» بحث و گفت وگو  می کردند، در گزارشی مخفیانه به دولت خود در آمریکا می نویسد: 
اگر در ایران رفراندومی (نظرخواهی) در مورد ولایت فقیه برگزار شود ، این ایده سیاسی بدون شک مورد تصویب عظیمی قرار خواهد گرفت.
 (اسناد، ج 2، ص 314) 
...

تفاوت‌های حکومت مذهبی و حکومت استبدادی

سند زیر که از «تل آویو» پایتخت رژیم صهیونیستی به زبان عبری به واشنگتن فرستاده  تشده و رونوشت آن را به سفارت آمریکا در تهران ارسال کرده اند، حکایت از آن دارد که هم سران رژیم صهیونیستی و هم حاکمان آمریکا در مکاتبات مخفی و سرّی خود به قدرت و قوّت انقلاب اسلامی و شخصیت ممتاز امام خمینی اقرار می کرده و نگران آن بوده اند که جمهوری اسلامی، علاوه بر محبوبیتی که نزد مردم دارد، با انجام همه پرسی قانون اساسی به یک حکومت کاملاً قانونی تبدیل شود.

در این سند آمده: 

ضد امپریالیسم و ضد صهیونیسم بودن مبارزه

ضدیت ایرانیان با صهیونیسم به گونه ای بود که وقتی انورسادات رئیس جمهور مصر خط خود را از مبارزان با صهیونیسم جدا کرد و قرار داد صلح با آنها امضا نمود، در اکثر شهرهای ایران مردم تظاهرات کردند و مخالفت خود را با این قرارداد اعلام نمودند. در این باره سفارت آمریکا در ایران به صورت مخفیانه این گزارش را به کشور خود مخابره کرده است

26 مارس 1979 (6 فروردین 1358)

 موضوع: عکس العمل ایرانی ها در قبال قرارداد صلح مصر و اسرائیل

پیامدهای حضور امام خمینی در عرصه مبارزه علیه استبداد

جایگاه امام خمینی در حرکت های سیاسی ایران قبل از انقلاب و بعد از انقلاب چنان واضح و آشکار و غیرقابل انکار بود، که حتی دشمن درجۀ اوّل او، یعنی آمریکا نیز مخفیانه به آن اقرار می کرد. به سند زیر در این باره توجه کنید:

پل بین مشروعیت و حاکمیت در ایران امروز در رهبری پرجاذبه آیت الله خمینی تجلی می کند ...، قدرت جاذبه خمینی و خصوصیت آشتی ناپذیر او نسبت به شاه او را به عنوان یگانه رهبر مهم در ایران جلوه گر ساخت.

(اسناد لانه جاسوسی، ج 2، ص 161)

خودباوری فرهنگی

آمریکایی‌ها هیچ‌گاه به‌طور علنی، به خودباوری ایرانیان و روحیۀ استقلال طلبی آنان اشاره‌ای نمی‌کنند، گرچه محرمانه و در گفتگوهای مخفی میان خود به آن اعتراف دارند. در اسناد لانه جاسوسی در سندی مخفی با عنوان سفر به کپکان در اسفند ١٣٥٧ یعنی کمتر از یک ماه پس از پیروزی انقلاب اسلامی، دو نفر از افسران نیروی هوایی آمریکا به نام های شیفر.تی.اکی با اسم رمز AAIRA  و جانسون.

امپریالیسم رسانه ای

رفتار غرب و به خصوص آمریکا با مردم ایران از کودتای 1332 تا انقلاب اسلامی 1357 ، سبب شد که مردم ایران نگرشی منفی به آمریکا داشته باشند. آنان می دانستند که آمریکا برای حفظ منافع و سلطۀ خود در ایران به هر اقدامی دست می زند. این نگرش منفی، در رفتار و شعار ایرانیان، به خصوص بعد از انقلاب اسلامی، نشان داده می شد. آمریکایی ها از شیوه های مختلف تبلیغاتی و به ویژه رسانه ها استفاده می کردند تا بر نگرش ایرانیان تأثیر بگذارند.

Subscribe to استکبار